Informatie Ras Chihuahua

De chihuahua is ook in Nederland een trend geweest, die nog altijd door lijkt te zetten. Een leuk meeneem-hondje. Vergis je echter niet; Het is een klein formaat, maar het karakter is dat allerminst. De chihuahua is in veel opzichten net even anders dan andere hondenrassen. Als je weet waar je aan begint en weet wat je doet, zal het je soulmate zijn. Pak je het niet goed aan, wordt het een ongezellige keffer en bijter.

 

Chihuahua
Één van de kleinste honden ter wereld, maar in dat kleine hoofdje zit meer intelligentie dan je zou verwachten. Chihuahua's zijn fel en fanatiek, alsook ontzettend leergierig. De eerste Chihuahua's werden vanaf 1880 gezien aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Veel Amerikaanse toeristen kochten deze kleine honden van de indianen en namen ze mee naar de Verenigde Staten. Ze werden daar snel populair. De eerste geregistreerde Chihuahua's waren allemaal kortharig. De eerste langharigen werden pas in 1959 in Mexico geregistreerd.

 

Waar begin je aan?
Als je van plan bent een Chihuahua als huisdier te nemen, doe je er goed aan jezelf goed te (laten) informeren. Een Chihuahua is bijzonder aanhankelijk, heeft dus veel aandacht nodig en heeft zeker in de beginfase een consequente baas nodig. Zo kunnen Chihuahua's ook niet lang alleen thuis zijn, en houden wij een maximum van 4 uur per dag aan, Tenzij er nog een ander hondje aanwezig is uiteraard. Het is erg verleidelijk de Chihuahua van hand tot hand te laten gaan, maar voor een puppy, die net vanuit het nest naar een nieuwe omgeving is verhuisd, is dit niet prettig en zelfs verwarrend. De tandjes zijn pijnlijk scherp en de behoefte te bijten is groot vanwege de jeuk in de mond, het doorkomen van de tanden en later nog een keer met het wisselen. Wie kleine kinderen in huis heeft, doet er goed aan te beseffen, dat de Chihuahua geen leuk klein speelgoedhondje is. De kleine hond is gevoelig voor stress en verkeerde signalen. Pak je het goed aan, heb je een lieve sociale kleine meeneem hond. Pak je het verkeerd aan, maak je er een vervelend blaffend en bijtend hondje van. Dat is met alle honden zo, maar bij een Chihuahua is dat sterker het geval.

 

Tips
De maag en darmen van de Chihuahua zijn niet groot en moeten met regelmaat in beweging blijven om problemen met een vicieuze cirkel te voorkomen. Zorg dat er altijd wat brokjes op een schaaltje klaar liggen. En een schaal water uiteraard. Zorg daarnaast dat de Chihuahua, in ieder geval de eerste maanden, minimaal 4x per dag eet. Geef geen andere dingen zoals stukjes worst of kaas etc. Het maag- darmstelsel zijn erg kwetsbaar en ze kunnen hier heel ziek van worden.

Als je de pup ophaalt bij de fokker, laat hem dan de eerste week bij je binnen thuis. Wennen aan het huis en wennen aan jou. Als je zorgt dat hij vertrouwd is met jou, kan je daarna overal met hem naar toe en zal hij zelfverzekerd de wereld in stappen, als hij jou maar bij zich heeft. Als er bezoek komt, laat hen de hond niet direct optillen of vasthouden, laat de pup dit op eigen tempo, zelf voor kiezen of zij willen komen of niet.

Zorg voor rust en regelmaat. Uurtje spelen, eten, anderhalf uur tot 2 uur slapen, toiletteren, uurtje spelen, etc. Als je hem van half elf tot half twaalf in de avond laat spelen, kan hij gerust tot half zes doorslapen als pup zijnde.

Vermijd agressieve tonaties en geef ook geen 'corrigerende' tikken. Dit werkt niet bij een Chihuahua en zal hem tot een agressief hondje maken.