DE MERLE KLEUR FOKKEN DOE JE  VERANTWOORD EN MET DE  NODIGE KENNIS OVER HET MERLE GEN !

Op sommige websites worden er nog steeds horror verhalen verteld over het Merle-GEN-Factor. Wat eigenlijk jammer is, terwijl er zoveel informatie hier op het internet over beschikbaar is! Ik lees zelfs op websites, dat Blue merle geen echte chihuahua's zijn en dit terwijl chihuahua's met de merle factor stambomen krijgen in verschillende landen !   Wij hebben inmiddels ruim 13 jaar ervaring met de Merle Chihuahua's. Wij weten nu precies welke lijnen er voor al onze hondjes zitten en houden dit strikt bij met de nodige DNA testen.
                  

                          Meer over Merle Factor:

 

Merle (in het Welsh: Brych) is een kleurencombinatie in de vacht van honden.
Het is een solide basis kleur (meestal rood / bruin of zwart) met lichter blauw / grijs of rode vlekken, die een gevlekte of gespikkelde ongelijk effect geeft.
De meeste rassen die merle kleur hebben, hebben meestal ook witte markeringen (zoals om de nek, onder de buik, enzovoort), en vaak tan punten (meestal tussen de witte en de donkere delen van de vacht), die gescheiden zijn kleuren van de merle, sommige honden lijken volledig merled met geen enkel wit of bruin markering.

 

Merle kan ook andere kleuren en patronen geven naast de gebruikelijke rood of zwart.
Deze combinaties zoals Brindle Merle of lever Merle zijn doorgaans niet aanvaard in veel ras normen.
Naast het wijzigen van basis vacht kleur, wijzigt merle de kleur van de ogen en de kleuren op de neus en poot kussentjes. De merle gen wijzigt het donker pigment in de ogen, soms veranderen donkere ogen in blauw, of een deel van het oog in blauwe kleur.
Merle kan willekeurige wijzigingen veroorzaken, zowel donkere ogen, blauwe ogen, en vreemd gekleurde ogen.
Kleur op poot kussentjes en neus kan gevlekt roze en zwart worden .
Merle is een ras kenmerk van verschillende rassen, met name de Australian Shepherd, en in andere landen, met inbegrip van de Koolie, Duits koelies in Australië, de Shetland Herder, verschillende collies, de Welsh Corgi (Cardigan), de Pyreneese herder, de Bergamasco Herder, de Catahoula Leopard Dog, en de Oud-Engels Herder.
In Teckels staat de merle-markering bekend als "getijgerd" .
Het is ook aanwezig in de Pomeranian.
Bij de Pit Bull, Chihuahua, en cocker spaniël is de kleur echter, in de meeste landen niet erkend. De merle gen speelt ook een rol in de productie van Harlequin Deense Doggen.
Merle is eigenlijk een heterozygote van een onvolledige dominantie gen. Als twee van deze honden paren, wordt gemiddeld een kwart van de pups voorzien van dubbel merle gen ( "dubbel verdund") en een hoog percentage van deze dubbele merle pups kunnen oog gebreken hebben en / of doof zijn.
Ervaren fokkers die merle pups willen produceren paren een merle met een niet-merle hond; ongeveer de helft van de pups zal merles worden, zonder het risico van het gezichtsvermogen of gehoor. In januari 2006, hebben wetenschappers van de Texas A & M University aangekondigd de ontdekking van een mobiele genetische eenheid met een retrotransponson, die verantwoordelijk is voor de merle mutatie in honden. Een spook merle is met een dergelijke kleine vlekjes van merle - of helemaal geen - dat het lijkt een non-merle.
In Amerika, wordt een hond met de fantoom merle kleurtje beschreven als "cryptische merle."                       
Meer info over

Merle factor via volgende linken: 

http://www.lethalwhites.com/genetics.html

http://bowlingsite.mcf.com/Genetics/Merle.html