DE MERLE KLEUR FOKKEN DOE JE  VERANTWOORD EN MET DE  NODIGE KENNIS OVER HET MERLE GEN !

Op sommige websites worden er nog steeds horror verhalen verteld over het Merle-GEN-Factor. Wat eigenlijk jammer is, terwijl er zoveel informatie hier op het internet over beschikbaar is! Ik lees zelfs op websites, dat Blue merle geen echte chihuahua's zijn en dit terwijl chihuahua's met de merle factor stambomen krijgen in verschillende landen !   Wij hebben inmiddels ruim 13 jaar ervaring met de Merle Chihuahua's. Wij weten nu precies welke lijnen er voor al onze hondjes zitten en houden dit strikt bij met de nodige DNA en gezondheidstesten.
                  

fokken Merle door Raad van Beheer. (Zie website raad van beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/verbod-fokken-met-merle/ 

Artikel VI.23A lid 2 van het Kynologisch Reglement verbiedt, per 1 januari 2009, het kruisen van honden waarvan bij beide als kleur(variëteit) een variant van merle op de stamboom staat vermeld. Hieronder volgt een uitleg met betrekking tot dit artikel.

De vachtkleur binnen het merle-patroon hangt af van de grondkleur van de hond. Deze grondkleur wordt door verscheidene genen beïnvloed, waaronder die op het A-, B- en D-locus.

De grondkleur is altijd de donkere kleur (zwart, bruin/rood of grijs/blauw) en de kleurbenaming als uiting van merle volgt uit deze basis kleur met het merle-patroon, dus bijvoorbeeld ‘bleu merle’, 'sable-merle' of ‘red merle’.

Merle staat binnen de kynologie in verschillende talen ook wel bekend als:
Nederlands: Tijger of Zilvertijger;
Engels: Dapple, Silver Dapple;
Duits: Tiger, Schwarztiger;
Frans: Arlequin.

Andere kleuren kunnen ook voorkomen maar dat ligt aan de vachtkleuren van de voorouders.

De overervingswijze van harlekijn is dominant. In de aanwezigheid van de dominante mutatie heeft de hond het vachtkleurpatroon dat wordt omschreven als ‘harlekijn’ (MmHh). Het merle genotype, zonder invloed van harlekijn (Mmhh) staat bij de Duitse Dog bekend als ‘grijstijger’. Als er sprake is van een homozygoot merle (MM) wordt het fenotype beschreven als ‘double merle’, en dus afhankelijk van de grondkleur verwoord als ‘red double merle, of ‘blue double merle’. Ook kan merle bij een drie-kleur worden gezien (black and tan-gen); we spreken dan bijvoorbeeld van ‘blue merle tan’. Omdat alle mogelijke basisvachtkleuren in combinatie met het merle gen kunnen voorkomen, spreken we bij voorkeur over ‘merle variëteiten’.

Als voorbeeld vindt u hieronder de meest voorkomende merle variëteiten bij de belangrijkste rassen waar een merle vachtpatroon voorkomt. Wij wijzen u er op dat de onderstaande lijst niet volledig zal zijn.

Ras

voorbeeld merle variëteit

Shetland Sheepdog (Sheltie), Blue merle-zilverblauw, gevlekt merle met zwart,

Schotse Herdershonden (Collie), Blue merle

Duitse Dog, Grijstijger

Welsh Corgi Cardigan, Blue merle / blauwtijger

Australian Shepherd, Blue merle, Red merle

Border Collie, Bleu merle’, ‘red merle’ en sable-merle

Chihuahua, Bleu merle’, ‘red merle’ en sable-merle

Dachshund, Tijger of Zilvertijger, Chocolade Tijger en Rode Tijger

Pyrenean Shepherd, Harlekijn (blauw zwart gevlekt).

Pomeranian, Blue merle

Beauceron, Arlequin (blauw gevlekt met roestbruine aftekeningen):

KORTOM MERLE IS WEL GEZOND ALS JE MET EEN GEZOND VERSTAND MEE FOKT. WIJ HEBBEN AL RUIM 13 JAAR ERVARING MET MERLE EN HEBBEN NOG NOOIT EEN COMPLICATIE GEHAD.

       Meer over Merle Factor:

 

Merle (in het Welsh: Brych) is een kleurencombinatie in de vacht van honden.
Het is een solide basis kleur (meestal rood / bruin of zwart) met lichter blauw / grijs of rode vlekken, die een gevlekte of gespikkelde ongelijk effect geeft.
De meeste rassen die merle kleur hebben, hebben meestal ook witte markeringen (zoals om de nek, onder de buik, enzovoort), en vaak tan punten (meestal tussen de witte en de donkere delen van de vacht), die gescheiden zijn kleuren van de merle, sommige honden lijken volledig merled met geen enkel wit of bruin markering.

 

Merle kan ook andere kleuren en patronen geven naast de gebruikelijke rood of zwart.
Deze combinaties zoals Brindle Merle of lever Merle zijn doorgaans niet aanvaard in veel ras normen.
Naast het wijzigen van basis vacht kleur, wijzigt merle de kleur van de ogen en de kleuren op de neus en poot kussentjes. De merle gen wijzigt het donker pigment in de ogen, soms veranderen donkere ogen in blauw, of een deel van het oog in blauwe kleur.
Merle kan willekeurige wijzigingen veroorzaken, zowel donkere ogen, blauwe ogen, en vreemd gekleurde ogen.
Kleur op poot kussentjes en neus kan gevlekt roze en zwart worden .
Merle is een ras kenmerk van verschillende rassen, met name de Australian Shepherd, en in andere landen, met inbegrip van de Koolie, Duits koelies in Australië, de Shetland Herder, verschillende collies, de Welsh Corgi (Cardigan), de Pyreneese herder, de Bergamasco Herder, de Catahoula Leopard Dog, en de Oud-Engels Herder.
In Teckels staat de merle-markering bekend als "getijgerd" .
Het is ook aanwezig in de Pomeranian.
Bij de Pit Bull, Chihuahua, en cocker spaniël is de kleur echter, in de meeste landen niet erkend. De merle gen speelt ook een rol in de productie van Harlequin Deense Doggen.
Merle is eigenlijk een heterozygote van een onvolledige dominantie gen. Als twee van deze honden paren, wordt gemiddeld een kwart van de pups voorzien van dubbel merle gen ( "dubbel verdund") en een hoog percentage van deze dubbele merle pups kunnen oog gebreken hebben en / of doof zijn.
Ervaren fokkers die merle pups willen produceren paren een merle met een niet-merle hond; ongeveer de helft van de pups zal merles worden, zonder het risico van het gezichtsvermogen of gehoor. In januari 2006, hebben wetenschappers van de Texas A & M University aangekondigd de ontdekking van een mobiele genetische eenheid met een retrotransponson, die verantwoordelijk is voor de merle mutatie in honden. Een spook merle is met een dergelijke kleine vlekjes van merle - of helemaal geen - dat het lijkt een non-merle.
In Amerika, wordt een hond met de fantoom merle kleurtje beschreven als "cryptische merle."                       
Meer info over

Merle factor via volgende linken: 

http://www.lethalwhites.com/genetics.html

http://bowlingsite.mcf.com/Genetics/Merle.html